TZO Lekenik

25°

Što posjetiti?

OPG Božidar Škofač – ETNO zbirka Škofač

Letovanić 150 

tel.++385(0)44/751-155

mob.++385(0)91 528 7510

Letovanić, selo pokraj Kupe, najslikovitije i najopjevanije selo u Općini Lekenik ima i svoju etno postavku.

Etno zbirka i galerija slika u vlastitom domu zaljubljenika u etnografsku baštinu Pokuplja i Turopolja Božidara Škofača broji preko 2000 eksponata zaštićenih od Ministarstva za zaštitu spomenika kulture smještenih u tri drvene hiže (čardaka).

Riječ je o jednoj od najvećih privatnih etno zbirki u Hrvatskoj koju u obilasku Općine Lekenik nikako ne smijete zaobići.

Strastveni čuvar starina i narodnih običaja, Božidar Škofač, jedan je od tri čardaka namjestio i uredio upravo kako je to izgledalo prije nešto manje od 100 godina. Smještena je u staroj jezgri Letovanića, pored rijeke Kupe.

Rasadnik kaktusa – Kaktusi Bešlić

Žažina BB

tel.++385(0)44/752-273

mob.++385(0)98 376 973

Uz glavnu prometnicu Sisak – Zagreb, nadomak naselja Žažina, nalaze se staklenici Vrtnog centra «Kaktusi Bešlić». Ispod staklenog krova vrtnog centra nalazi se najveća kolekcija sukulentnog bilja u Hrvatskoj gdje ćete uživo upoznati tajne dalekih biljnih svjetova skrivenih u pustinjama Amerike, Afrike, prašumama Madagaskara.

Putujući kroz razna vegetacijska područja neprimjetno ćete se vratiti u doba aztečkih rituala i hramova, pretpovijesnu vegetaciju i obale Panonskog mora. Boraveći među brojnim kaktusima i drugim sukulentima, biljkama mesožderkama, živim kamenjem, zasigurno će vam se otvoriti nove spoznaje o nevjerojatnom Božjem djelu, biljnom carstvu, koje ćete poslije bolje poznavati poštivati.

Uzgoj kaktusa u obitelji Bešlić tradicija je duga 60 godina. Kroz to dugo razdoblje sklonost prema tim bodljikavim stvorenjima povezala je čak tri generacije Bešlić koji su i u najtežim trenucima ratnog razaranja i progonstva ostali vjerni svojim kaktusima.

Prve kaktuse davnih četrdesetih godina prošlog stoljeća sakupila je u Kutini Emilija Bešlić koja ljubav prema kaktusima prenosi na sina Josipa. Josip Bešlić – Šuco šezdesetih godina u Petrinji gradi svoj prvi staklenik u koji smješta svoju vrijednu zbirku.

U okviru staklenika nalazi se i specijalizirana prodavaonica u kojoj posjetitelji mogu pronaći razne kaktuse i druge sukulente, posudice za sadnju, specijalne supstrate, jednom riječju sve on što je ljubiteljima neobičnih biljaka potrebno za njihove zelene ljubimce.

Drvene kapele

Drvene kapele, biser pučke gradnje, rasprostranjene su širom Turopolja, Posavine, Pokuplja i Vukomeričkih gorica. Drvene kapelice jedinstvene su u svijetu po načinu gradnje i po svojoj ljepoti. Svaka za sebe je reprezentativni primjerak pučke drvene graditeljske baštine. Dvije od njih, Sv. Petar i Sv. Bartol brižno bdiju nad vinogradima Vukomeričkih Gorica.

 

Na području Općine Lekenik nalazi se očuvanih šest drvenih kapelica:

Sv. Martin, Stari Brod – 18. st.

Sv. Duh, Poljana Lekenička – 18. st.

Sv. Josip, Cerje Letovaničko – 18. st.

Sv. Fabijan i Sebastijan, Letovanić – 18. st.

Sv. Petar i Pavao, Gradec – 17. st.

Sv. Bartol (Kapela Ranjenog Isusa), Vrh Letovanički – 19. st.

Drvena kapela Sv. Martina u Starom Brodu

Drvena kapela sv. Martina u Starom Brodu rijedak je primjer tradicionalnog narodnog baroknog graditeljstva s kompletno očuvanim oslikanim interijerom. Kroz stoljeća je kapela imala važnu ulogu u svakodnevnom životu seljana kao mjesto okupljanja u bogoslužju te kao snažan simbol višestoljetnog opstanka sela unatoč ratovima i poplavama. Iako je u izuzetno dotrajalom i ruševnom stanju te evakuiranoga inventara, kapela je ostala u funkciji sve do 2007. godine kad je počela građevinska obnova. Nakon završetka radova 2015. godine kapela je vraćena u funkciju i posvećena, a pravilnom obnovom omogućeno je očuvanje svih njezinih tradicijskih i povijesnih značajki. Osim što je važan spomenik kulture Republike Hrvatske, kapela sv. Martina u Starom Brodu ima posebno značenje za lokalnu zajednicu jer simbolizira višestoljetni opstanak sela uz rijeku Kupu koje je tijekom više od četiri stoljeća preživjelo česte poplave, a samo u 20. stoljeću tri rata. Smještena na prirodnoj uzvisini uz rijeku, kapela je s obližnjom kućom na istoj uzvisini glavno okupljalište seljana u vrijeme poplava. U kapeli se uz prigodno proštenje svetkuje i dan sveca zaštitnika sv. Martina, a služi i kao mjesto posljednjeg ispraćaja pokojnika.

Filmska ruta Anatevka

U Lekeniku možete posjetiti originalne i sačuvane lokacije snimanja Oscarom i Zlatnim globusima nagrađenog filma Guslač na krovu (Fiddler on the Roof 1971.g.) i hrvatskog dječjeg klasika Šegrt Hlapić. Moguće je razgledanje uz animatore, te vodiče na engleskom i hebrejskom jeziku.

Kontakt: TZO Lekenik, Zagrebačka 66, Lekenik

tel. 0038544743065

mail: kontakt@tzo-lekenik.hr